Är en produktförsäkring värd sitt pris?

Närhelst vi köper saker med en något högre prislapp, ofta hemelektronik, vitvaror och liknande, blir vi erbjudna att teckna en särskild försäkring. Du undrar säkert som många andra om det verkligen ska vara nödvändigt, när du redan har en hemförsäkring. Det är en bra fråga faktiskt, och svaret är helt avhängigt villkoren i din hemförsäkring. En produktförsäkring lovar oftast att ersätta varan om den går sönder. Värt att komma ihåg är att du på två sätt kan få ersättning för en trasig vara utan en produktförsäkring. Dels genom en så kallad ”drulleförsäkring” inom din hemförsäkring, dels genom den lagstadgade garantin i konsumentköplagen. Ofta kan alltså produktförsäkringar vara helt överflödiga!

En extra försäkring kan vara bra att ha

För många som saknar det så kallade ”drulleskyddet” i sin hemförsäkring kan en produktförsäkring vara en god idé. Om försäkringen lovar ersättning vid olyckshändelser så får en sådan konsument ett förbättrat skydd vid skada. Och det kan ju vara värt en slant, om det gäller en dyr produkt. Dock finns lagstadgade garantier gällande fel i varan, och i de fallen är alltså produktförsäkringen ofta helt överflödig. Det är sällan butiken själv som försäkrar de varor du köper. Tackar du ja till försäkringen ingår du därför ofta ett separat avtal med något etablerat försäkringsbolag som samarbetar med butiken. Som exempel kan nämnas att Solid försäkringar erbjuder produktförsäkringar på butiker som t.ex. Granngården.

Se till att du kan dina rättigheter

Att en produktförsäkring är bra att ha är tveklöst sant i många fall. Kom dock ihåg att du inte alls behöver teckna en försäkring som skydd för fel i varan, som uppkommer på grund av dess beskaffenhet, så kallade fabrikationsfel. Om du köper något som visar sig vara undermåligt, exempelvis ett kylskåp som går sönder efter några månader, så är det säljarens ansvar att ersätta skadan. Detta är lagstadgat i konsumentköplagen. En handlare som försöker sälja en produktförsäkring med argumentet att den är bra att ha om varan helt enkelt går sönder, ska du alltså inte lita på. En helt annan sak är om varan fallerar på grund av en olyckshändelse, att du tappar datorn i golvet till exempel.