Drulleförsäkring

Vanligtvis är försäkringar till för att ge ersättning när man utsatts för något, till exempel en olycka. Den så kallade ”drulleförsäkringen” är dock något annorlunda. Med en sådan får man nämligen ersättning för något man ställt till med själv. Det kan handla om att man råkar ha sönder någonting värdefullt i hemmet, eller att man råkar bli av med något. Just på grund av mångsidigheten i en drulleförsäkring är den ett mycket populärt tillägg till den vanliga hemförsäkringen, och de flesta stora försäkringsbolag i Sverige erbjuder flera varianter av drulle.

Typiska fall för drulle

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Det mer formella namnet är allriskförsäkring, men det lite skämtsamma smeknamnet drulleförsäkring har fastnat. Det beror antagligen på att det tydligare beskriver att denna försäkringstyp skyddar mot klumpighet. Här ryms scenarier som många säkert känner igen sig i. Tänk till exempel att man sitter med datorn vid frukostbordet och råkar spilla en kopp kaffe över tangentbordet. Datorn fräser till, bryter strömmen och går sedan inte att använda mer. Frustrerande – men med en drulleförsäkring får man ersättning för datorns värde så att man kan köpa en ny. Ett annat vanligt användningsområde för drulleförsäkringar är när saker har gått snett med mobiltelefonen. Det kan handla om att man tappat den i marken så att skärmen gått sönder, eller att den blivit så full av virus att den inte går att använda. I det sistnämnda fallet finns det förstås en tydlig rekommendation för föräldrar: sätt spärrar på barnens mobiler så att de inte kan ladda ner vad som helst.

Hur man tecknar drulle

Drulleförsäkringen köper man oftast som ett tillägg till en större försäkring, framförallt hemförsäkringen och bilförsäkringen. Därefter kan den i vissa fall ersätta självförvållade skador på upp till 80 000 kronor, så den kan verkligen erbjuda försäkringstagaren sinnesro. Det är dock viktigt att komma ihåg att drulleförsäkringen bara gäller för skador på ens egna ägodelar. Med andra ord: råkar man ha sönder en unik kristallvas hemma hos sig kan man få ersättning för den från drulleförsäkringen. Gör man samma sak hemma hos grannen blir det genast mycket snårigare, och drulleförsäkringen gäller i varje fall inte. I vissa fall skiljer försäkringen också mellan så kallade lösa och fasta egendomar, men det hör till ovanligheterna. Undantag och inskränkningar till trots är drulletillägget en självklar del av försäkringsskyddet för många svenska hushåll. Tack vare drulle får allt fler hjälp varje år när olyckan varit framme, och de överlag låga premierna gör drulleförsäkringen till en sund investering.